Основні дані про вентиляцію ресторану
Основні дані про вентиляцію ресторану, на основі яких ви можете приймати рішення:
Для закладів з кількістю посадкових місць більше 50 необхідні дві незалежні припливні установки - одна для залу, інша для кухні.
Одна из основных составляющих комфорта - вентиляция кафе, для поддержания оптимального микроклимата.
Витяжка із залу повинна бути менше, ніж приплив, а витяжка на кухні повинна бути більше, ніж приплив. Це виключає надходження запахів з кухні в зали.
Витяжні повітроводи із залу і кухні повинні виводитися на дах, над коником (або, в екзотичних випадках, на 25 метрів від будівлі).
Існує особливо потужні, але на жаль, дорогі фільтрувальні комплекси (наприклад, "Ятаган" і ін. аналоги), які можуть повністю очищати викиди, що може не вимагати виведення повітропроводів на покрівлю.
На кухні рекомендується встановлювати окремий витяжний вентилятор для парасольок і окремий на загальнозмінну вентиляцію кухні. Оскільки атмосфера на кухні залежить, перш за все, від якості роботи парасольок, тому дуже розумно до повітроводу парасолі не приєднувати ніякі інші решітки і дифузори.
Як витяжки від парасольок найкраще використовувати вентилятор з виносним двигуном, "равлик". Основна проблема вентиляторів - налипання жиру від парасольок, тому ці вентилятори повинні бути легко доступні для чищення, а також заміни. "Живуть" витяжні установки кухні недовго, рідко більше двох років. Кухарі, бачачи, що парасолі не справляються, найчастіше прибирають жироуловлювачі, що ще швидше виводить систему з ладу.
Вентиляція ресторану завжди має повітроводи великих розмірів в силу високих витрат повітря, тому цілком зрозуміле бажання дизайнерів їх зменшити. Будь ласка, не дозволяйте їм зменшувати розміри занадто сильно - це негативно впливає на комфорт в залі.
Припливна вентиляція споживає дуже багато тепла в зимовий час для прогріву забирає повітря з вулиці до +18. Найчастіше приміщення, в яких ви хочете відкрити ресторан, не може забезпечити вентиляцію необхідною кількістю тепла. Розрахунок простий: загальна витрата припливного залу і кухні потрібно помножити на 5, щоб отримати кількість тепла. Якщо вентиляція кухні і залу 20 000 м3 / год, що вам знадобиться 100 000 Вт тепла, тобто 100 кВт. Зазвичай повітря обігрівається за допомогою "гарячої" води.
Для обігріву повітря необхідно окрема гілка теплопостачання від ІТП (індивідуального теплового пункту). Запам'ятайте, будь ласка, ні опалення ні гаряче водопостачання не підходять для обігріву вентиляції! Це заборонено! Тільки окрема гілка теплопостачання може бути використана. Обов'язково уточнюйте у господарів приміщення, чи є в будівлі контур теплопостачання.